Monstera Deliciosa - Gatenplant

Afkomst - De Monstera komt van oorsprong uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. In die omgeving is het een half klimmende plant van enkele meters hoog met blad dat een doorsnede van 1 meter kan bereiken. De vlezige luchtwortels zetten zich vast aan boomstammen, rotsen of gewoon in de grond.

Verzorging - De Monstera Deliciosa is een sterke plant die niet veel verzorging nodig heeft. Regelmatig watergeven en 1 maal per 2 weken plantenmest toedienen is voldoende voor jarenlang plezier. De plant kan zowel op een donkere als een lichte plaats staan. Hoe meer licht hoe sneller de plant groeit. Direct zonlicht is niet goed voor de plant. De bladeren af en toe nat afnemen of afspuiten met lauw water. De lange luchtwortels mag u afknippen of terugleiden in de potgrond waarna ze als grondwortel verder groeien.

Bloei - Soms ontwikkelt de plant een zuiver witte bloem die naar ananas ruikt en waaraan paarse besjes ontstaan.Vermeerderen - U kunt de plant vermeerderen door een stuk steel met blad af te snijden, liefst met een luchtwortel, en deze in vochtige, luchtige potgrond te plaatsen. Vermeerderen kan ook door middel van zaad.

Verse Lucht - Monstera is een plant die meehelpt de lucht in uw woning of kantoor te zuiveren door CO2 op te nemen en zuurstof af te geven.


Monstera als kuipplant - Naast het gebruik van de Monstera als potplant kan hij ook in de periode mei tot september als kuipplant buiten in de tuin ,serre of tuinkamer geplaatst worden. Wel dient de Monstera geplaatst te worden op een windvrije en schaduwrijke plek.
Na de zomerperiode kunt u de Monstera dan weer als kamerplant binnen plaatsenMonstera in kunst en design - De vorm van het Monsterablad is ook in de wereld van kunst en design een bron van inspiratie. In het bijzonder in landen in en rond de Stille Oceaan zijn daar voorbeelden van te vinden. Hieronder enkele voorbeelden:

Japan - In Japan is ontwerper Tetsuro oh!no geinspireerd door de Monsteravorm en hij probeert deze middels enkel succesvolle websites in japan te promoten.
Nieuwsgierig ? Bekijk dan zijn website: www.monstera.jp
Tetsuro oh!no ontwerpt posters en illustraties met Monstera erin verwerkt.

       

Ook combineert hij de Monstera met mid-century modern ontwerpen op gebied van meubelen en interieur.
Op gebied van textiel ziet u hier de Tenugui (Japanse handdoek) en Monstera kussens

  


Singapore - In Singapore is er zelfs een 5 cent-munt met daarop de afbeelding van een Monstera.Hawai - Op Hawai Aloha-shirts wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van het Monstera motief.